luni, 30 iunie 2008

Timișoara în 3 cuvinte: De rahat.

Dacă îi zici lu' Raul că Tulcea e de căcat, o să fie complet de acord cu tine, deși o să plângă puțin pe dinăuntru. Dacă îi zici lu' Hazdrubal că Galațiul e de căcat o să zică "just", nu ne-aparat din cauză că ar fi de acord cu tine ci mai mult pentru că îi place să zică "just". Apoi, complet fără nici o legătură, va înjura Brăila ridicând un pumn în aer și scuturând din el. Dacă mi-ai spune mie că același Galați e de tot rahatul aș zice că e destul de mediu, existând în țara asta cam în mod egal locuri mai frumoase dar și mai urâte. Apoi aș adăuga pe un ton optimist că măcar nu e Brăila.

Însă dacă-i zici unui timișorean că orașul lui e ultimul rahat, sare în sus și face o criză de istericale ca o muiere ofuscată, răcnind din toate alveolele că nu poate să creadă că ai zis așa ceva! Poți să-l înjuri de mă-sa, să îi dai un pumn în laringe, orice pănă la orașul ăla. Parcă-s spâlați pe creier. I-am crezut și io, că de, prea erau toti entuziasmați când vorbeau de orașul lor, cu o erecție zemuindă în voce. Până am ajuns pe acolo.



Prima impresie a fost în gara mică și comunistă. Am întrebat pe cineva "dom'le, aici e Ianca Sat ?" și mi-a răspuns cu mai sus amintita mândrie erectilă: "no doml'le aiciea e Timișoara!". Oau. După vopseaua coșcovită dintr-o gară de pe vremea lui Dej aș fi zis că-s în Lehliu. După miros, în cea mai insalubră baie din Lehliu. M-am aventurat mai încolo. Prin cel mai toxic gaz de esapament de la daciile verzi din '78 (aparent 9 din zece timisoreni au dacii verzi din '78) am zarit o hoarda de tigani, jumate cersetori jumate ciorditori. N-am vazut in viata mea atatia tigani pe metru patrat. Cred ca deja dezvoltasera un sistem de furat unul de la altul pentru ca erau mult prea mulți proporțional cu victimele.

Am depășit stolul și m-am îndreptat spre centru. N-a fost așa de ușor cum părea la prima vedere. A trebuit să străbat cel mai mocirlos parc din istorie. Genul ăla de parc în care și Indiana Jones s-ar fi făcut de nămol pe pălărie. Spre seară am ajuns în centru. Am avut onoarea să văd somptuoasa catedrală din Timișoara care arăta suspect de mult ca soba de teracotă a lu' bunică-mea și, fiind în preajma Crăciunului, mi-am bucurat ochii și cu un brad de-ăla festiv cu crengi numai pe o parte de parcă se bășise Godzilla pe el.

Cel mai frumos a fost râul Bega. Bine, râu e mult zis că era așa de mic câ daca îi trăgeam o flegmă se revărsa și era așa de jegos că iti era jena să te caci în el.

Bine, asta e doar părerea mea, subiectivă. Aveți voie și voi la o părere deși, din punct de vedere valoric este nesemnificativă pe lângă a mea. Nu neg că Banatul e fruntea. Sugerez doar că bănățenii ar trebui să își scoată capul din cur.

30 de comentarii:

Anonim spunea...

radule ...umorul ca umorul da sa-ti vezi tu moartea cu ochii? tu nu iti dai seama ca in 2 zile sa ridica o rascoala mai batrana ca a lui Horia, Closca si Crisan(zic de asta fiindca s-au folosit unelte primitive)! ai sa fii tras pe roata...
...sa inteleg ca daca nu mai dai un semn de viata in 2-3 zile inseamna ca ai fost linsat?
bun venit inapoi....(si cat mai multe puncte de suspensie pt ca stim ca iti plac!!)

Anonim spunea...

In Bucuresti ai fost?:)) Frumos oras, nu? Aia nu au nici gropi, nici santiere.Si nici tigani.

Radu spunea...

in primu rand bucurestenii nu-s asa de mandrii de orasul lor, desi e ceva mai tolerabil decat timisoara.

iar in al doilea rand, nu facem comparatie. e de cacat si atat. e ca si cum te-ai fute in cur si te-ai scuza ca si georgel de la parter se fute in cur.

daimon spunea...

mosule, daca ai observat, is de prin locul pe care il critici :-)

cu critica ai dreptate. dar asta poate face oricine, mai ales cand recunoaste public ca este subiectiv.

si io am stat exact 30 de minute in buCUResti, timp suficient sa am parte de nesimtire, de jecmaneala si de traficul deja celebru. si pentru asta nu ii critic decat cand e vorba si e momentul, iar meritele le recunosc.

asa cum critic si Timisoara. daca te uiti la mine in blog, cel putin, ai sa gasesti diverse ipostaze mai mult sau mai putin fericite de prin oras.

stii ce cred ca este diferit? ca noi nu-i criticam decat rar pe altii. pe principiul "live and let be". deci ne jeneaza critica venita gratuit, din partea unora care e clar ca nu au luat contact mai adanc cu orasul.

jumatate din ceea ce scrii acolo, putea fi scris si fara sa fi psit in viata ta in gara sau in parc; desi parcurile noastre sunt asfaltate binisor, si rar ai ocazia sa te innoroiesti. cat despre raul Bega, daca te-ai uitat totusi la el, indoiala te-ar face sa te miri ca e prea mic si sa verfici cu nenea google; defapt e canalul Bega. ah, da, si aparent ai nimerit una dintre chestiile cele mai improbabile statistic ... sa vezi multe Dacii vechi. daca te plangeai de numarul jeepurilor si altor monstri prin trafic, sau de numarul masinilor aduse de dincolo, te credeam. cel putin, asta vad eu zilnic ..

with a raised eyebrow,
I salute you :-)

Radu spunea...

^
nu am citit nimic din ce ai scris, dar apreciez cantitatea de text.

daimon spunea...

sper ca nu se voia ironie.
pen' ca nu ti-a iesit.

Anonim spunea...

super tare, pacat ca toata tara mananca din plasa banatului... asa e cu cainii si cu mana :)))))

acum lasand mandria la o parte, ai dreptate... si nici nu stii cata dreptate, jumatate (de fapt 80%) din casele istorice sunt in proprietatea tiganilor si italienilor (tot un cacat), iar gara e fix in centru, asta trebuia sa spui daca erai un bun observator, dar banuiesc ca ghidul tau si-a batut joc de tine de ai ajuns sa strabati parcuri ca sa ajungi acolo.

Anonim spunea...

radu...as vrea sa te rog sa scrii o mik povestioara despre orasul sau localitatea din romania care o apreciezi cel putin 70%...stiu ca e un blog de scritica,satira,parodie si etc..dar miar placea sa stiu...asa,ca fapt divers

Anonim spunea...

radu, as vrea sa scrii o "mik" povestioara despre hobiurile tale si ce fel de "muzik" asculti tu cand esti singur acasa si te mangai. mie imi plac plinbarile lungi prin parcuri noaptea si bancile reci. te pupa je!

alex spunea...

deci...
jumatatea banateana din mine se simte ofensata...
in schimb jumatatea moldovica... e mai puternica... si rade ca prostul... ca proasta...
asa... =))
oare timisorenii se nas cu capu-n cur?...

sacâz

Anonim spunea...

eu banuiesc ca "cineva" a luat smardoi in timisoara si asta e un fel de "fug/plang/injur"

Symbolic spunea...

Eu am ajuns in Timisoara o singura data si am stat fix o zi. In Galati am stat mai mult de atat dar cred ca merge comparatia urmatoare:
Am incercat sa beau o bere in Timisoara pe trepetele schitului din centru. Nu ne-au lasat.
Am baut bere in fata la Precista in Galati. Avantaj Galati.
Am incercat sa beau bere pe banci in centru in Timisoara. Nu ne-au lasat. M-am imbatat pe banci in centru galatiului. Avantaj Galati.
Am incercat sa beau o bere intr-un parc din Timisoara si au rasarit imediat 2 gardieni (pe vremea aia) ca n-avem voie si acetle la control. Am copilarit pe faleza in Galati band bere. Avantaj net Galati.
Mai simplist de atat (cu toate ca nu stiu ce alt argument ar putea fi folosit decat consumul de alcool): In Galati miroase a izbanda cand iesi din casa si in Timisoara miroase a cocleala cand cobori din tren. Totusi fruncea sus, se putea mai rau de atat... putea fi Braila

Anonim spunea...

faptul ca voi va legati de absolut orice misca, mai putin de moartea unui om care a avut tupeul sa injure sau ma rog, sa castige bani injurand pe scena, va scuza pentru acest articol despre timisoara. Ma intreb, oare va place ceva in lumea aceasta?

Radu spunea...

mia imi place sa ma fut

cruella spunea...

Subscriu articolului. Am stat 4 ani in Timisoara si nu m-a impresionat deloc. Nici Bucurestiul.

Anonim spunea...

top orase romania:

1.timisoara
2.sibiu
3.restu...

nu inteleg de unde pana unde e bucurestiul mai tolerabil decat timisoara? acolo unde din 10 oameni 8 sunt tigani si doi sunt tiganizati... bai tatii, si in ceea ce priveste gara, nu imi aduc aminte in bucale sa miroasa a altceva decat sperma amestecata cu sange si filtrata prin cacat.
hazdrubale, ne pare rau pentru organele de oridine, ncercam sa le starpim. oricum daca pleaca ceva miscare, de aici pleaca :)

Anonim spunea...

bre, si mie imi place sa exagerez da aici ai dat-o in bara rau de tot. Data viitoare cand vii in Timisoara sa ma cautzi si daca nu o sa zici ca e cel mai tare oras din lume sa nu imi zici mie BABA. Se stie ca in orice excursie organizata ghidul e mizeul. Probabil tie Timisoara ti-a aratat-o un imbeclil. Defapt nu probabil ci mai mult ca sigur adica ce plm ai cautat sa "vizitezi" gara, catedrala, centru, bega si parcu central ca banuiesc ca de ala ai zis ca e plin de noroi.
Deci ca sa nu ma bag prea mult in detalii ... tot ce ai prezentat tu despre Timisoara e de cacat ai dreptate, cand mai vii da un semn sa vezi si ce nu e.
Servus !

Radu spunea...

Esti tarfa si/sau cunosti tarfe?
ca vin in vizita.
alfel nu-s curios.

sunt un screetor ocupat. n-am timp da vizite de curtoazie

Anonim spunea...

mda..eu cred ca toate orasele au ceva care le face sa fie de kkt...si tulcea e de kkt...eu locuiesc in ea si asa mi se parea uneori,dar in fond cred k e destul de tare:poti sa bei,si ceai zis tu ca mai are galatiul,imi place si ca aspect estetic la o anume adik,chiar daca am crescut intr-un cartier care nici nu zici k e din tucea,k e izolat prin vreo 4-5 km,cred..ma deranjeaza doar k pe oriunde intorci capul dai de cel putin 1 pers cunoscuta...radu ink astept postul despre orasu tau preferat

apartamentu' spunea...

jumatatea timisoareana a sufletului meu flutura-n vant ca steagu la revolutie, cu tot cu gaura din mijloc. but in a good way. si jumatatea sibiana se gandeste la telemea. cu rosii din banat. constanta e de cacat.

Anonim spunea...

nou top orase:

1. petrosani
2. deva
3. hunedoara
4. constanta
5. resita
6. prypiat

Anonim spunea...

au sarit cu gura astia pe aici exact cum ai zis

Nox spunea...

Pt. Cezar : nou top orase in ce sens? ca Petrosaniul e ultimu rahat posibil. o adunatura de fiare ruginite si praf. atat.

Anonim spunea...

noxe, vad ca simtul tau cinic intrece cu mult marimea micropenisului tau scatofag. copilaria ta in prypiat revine spasmodic la suprafata?

Nox spunea...

1. e "Nox" si nu "noxe"
2. nu am micropenis. nici macropenis. nu am penis de nici un fel.
3. nu incercam sa fiu cinica, eram doar nedumerita. spui "top orase", s-ar intelege ca e sensul pozitiv, apoi trantesti pe rima pozitie un Petrosani prafuit. nu-i vina mea ca nu te exprimi clar si complet.

Anonim spunea...

pai draga nocs, cam in ce top ar putea petrosaniul sa ocupe primul loc? topul e unul subiectiv recunosc. iar prypiatul e pe locul 6 pentru ca spre deosebire de petrosani, nu are oameni de cacat in el. de fapt nu are oameni deloc.

Anonim spunea...

prypiat vine de la priapis?

Anonim spunea...

Zi mersi ca n-ai ajuns cu masina in Timisoara. Pina si Braila e mai logica.

Anonim spunea...

Daca nu iti place Timisoara nu ai decat sa stai in Bucurestiul tau frumos, in care e plin de tzigani si de curve... si sa nu mai vorbim de strazi asfaltate :))
Faina comparatie!
De ce nu pot unii oameni sa se uite inainte in ograda lor si apoi sa se uite in cea a vecinului...
Si tot nu am inteles ce nu ti-a placut la catedrala? inca un articol aiurea... Parca este concurs, care articol este mai prost :))) Totusi interesant ca ai spus ca-ti place sa te futi, probabil ca singur faci si asta, nu cred ca vreo femeie normala s-ar fute cu tine :)) aaahhh, de aia mergi la curve, scuzeeee, alea su fut cu tine pe bani :))))))))

Anonim spunea...

^
cine stie cunoaste: http://andaa.ro/?s=felatii

curve sunt peste tot, dragii mei. nu va ingramaditi, ca avem stocu' plin