marți, 29 iulie 2008

Fotografia nu e artă

În primul rând, să stabilim ceva clar: Fotografia, de sine stătătoare nu este artă. Arta e muncă, crearea a chestii noi de către cineva pentru exprimarea unei idei. Dacă pozezi 3 copaci nu e artă. Desigur, dacă tu, fotograful organizezi elementele din cadru în așa fel încåt să exprime ceva sau combini fotografia cu alte chestii, poate fi artă.

Dar, cănd pozezi o butelie ruginită în ploaie și o faci alb negru (sau sepia) în MS Paint, NU E ARTĂ. Știu că ție ți se pare că exprimă ceva și, poate chiar exprimă, deși mă îndoiesc, nu tot ce exprimă ceva este artă. Fotografia are utilitatea ei, poți imortaliza lucruri importante din istorie, imagini puternice, etc ( nu gogule, cu maimuța la mare nu reprezintă o imagine puternică sau importantă pentru nimeni).

Spre exemplu:




Da. Această fotografie a câștigat un Pulițăr. E faină, e puternică, are umor. Eu mă umplu de căldură sufletească mereu cånd o văd. Dar fotograful în cauză NU este un artist. Să fii la locul potrivit, la momentul potrivit și să știi cum funcționează un aparat foto destul de bine încåt să faci o fotografie bună, nu înseamnă că ești un artist. Recunosc, dacă ăsta a ținut negrișorul în beci 3 săptămâni în beci să îl înfometeze și a lipit vulturul cu scoci de pământ (nu m-aș mira), atunci DA, ESTE ARTIST. Dacă nu, doar un fotograf bun. Oricum n-am cum să îl întreb cum o fost cu adevărat pentru că a supt o țeavă de eșapament în '94.

M-am săturat până în gât de semifotografi. Ratați cu un aparat foto luat din jumate din salariu lu' mă-sa care se cred artiști. Proaste de 15-20 de ani care se pozează la baie în oglindă și au la profilul de HI5 trecut la pasiuni: fotografia. Cretini care ies la plimbare în parc cu aparatul foto de gåt. Hai să vă explic ceva. Nu îți trebuie talent să dai aparatul pe auto și să apeși pe buton. Nu îi pasă nimănui de grădina publică din Făurei, nici de faianța de căcat din baie de la mă-ta și nici de porcăriile pe care le pui pe topicu de fotografii (pornit de tine) de pe un forum aleator. Nu se uită nimeni pe blogul tău de fotografie, contu de deviantart și ce alte linkuri de căcat pui la status la yahoo. Nu ești artist, nu o să te angajeze nimeni să faci printuri. Poate o să te sune văru de la țară să îți zică: "Bai plă! Am auzit că ai aparat bun foto, hai nu îmi faci și mie pozele la nuntă? Dau două kile de vin!"

Ratați ordinari care sug "artă" direct din țâța râncedă a mediocrității și care nu reușesc prin inundarea lumii cu fotografiile lor proaste decât să scadă standardele lumii artistice. Cu cât media calității este mai jos, cu atât mai bune vor părea lucrurile ce anterior ar fi fost doar vag acceptabile și cu atât va fi mai greu pentru un lucru chiar excepțional să își facă drum prin marea de vomă intelectuală până la lumină. Vreți să ajutați arta? NIMIC MAI SIMPLU: sugeți o țeavă de eșapament ca fotograful de mai sus, mâncați plumb ca pe mentosane, găsiți voi. Serios. Puneți-vă o pungă în cap să scutiți lumea de risipa voastră de biți și pixeli la care spuneți artă.

Fotografii amatori, "pasionați" care mereu menționează că strâng bani să-și ia un aparat profesionist deși nu îi pasă nimănui ar trebui călcați pe gât.

Ca protest am făcut această poză: Mi-a luat cam 5 minute.



Se cheamă "Fantoma soarelui muribund" și da, este o porțiune a coiului meu drept. E aurie că sunt așa de fecund artistic de parcă aș avea coaie de aur. ARTĂ PURĂ. Și o să o pun la toate concursurile de fotografie de rahat de pe forumuri și alte tâmpenii pe care le găsesc pentru simplul motiv că arta lor valorează exact la fel de mult ca flocii mei. E freeware. Puteți să o luați și voi. Știu că o vreți wallpaper.

40 de comentarii:

Anonim spunea...

ba invidiosule, eu cred ca tie ti-e ciuda pe "artistii" care nu e intelesi.. stiu si eu vreo cativa, intre 2 versuri albe (de sens, continut si metafora) baga o povestioara ranceda inspirata din una din cele doua carti primite de ziua lor de la mama, de altfel singurele citite in viata lor "ideea e ca daca nu citesti, nu poti fi influentat de cei dinaintea ta, astfel ramanand original!" (argument efectiv). cu toate astea ei raman au fost si vor fi "fotografi" baga la nunti si onomastice, si orice incercare artistica se aseamana unei labe scarbavnice la fel ca toata viata lor. ca sa il citez pe un mare atacant de la "steaua": "e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune".

si oricum fotografia nu se compara cu creatiile mele din muci si secretii sudoripare, adevarata arta vine din "interior". urmatoarea mea expozitie va avea loc in Piata Unirii si se va numii "dejectii si regurgitari - ghici care ce e".

Anonim spunea...

un post de geniu, bravos

cezar tu cautai blogul de lasat-commenturi-care-reitereaza-postul-initial-doar-ca-fara-umor si ai nimerit aici?

Anonim spunea...

pentru unu care comenteaza: "un post de geniu, bravos" faci cam multa gargara cu referire la alte commenturi, de fapt commentul tau e in proportie de 66% adresat mie si doar o treime vizeaza postul de pe blog: "un post de geniu, bravos". cum ai reusit tu sa strangi atata chintesenta pupincurista in doar 5 cuvinte simple! si eu care credeam ca sunt fanul numarul unu al blogului... de fapt cred ca te cunosc, tu esti genul de om care se incadreaza in descrierea mea, pardon, a autorului postului. pun pariu ca ai un aparat de fotografiat cu trepied si ai impresia ca modul "macro" a fost inventat de tine facand poze la musculite si radacini de "pula calului".

Unknown spunea...

Frate itzi dau completa dreptate, fotografia nu e arta, desi e o chestie foarte utila in special noua artistilor pentru referinte sau anumite chestii care pur shi simplu nu le potzi pune ca natura statica. Ba, intr-un fel e bine ca au aparut fotografiile. Din cauza lor majoritatea artistilor din vremea respectiva au renuntzat la tablourile fotorealiste shi au creat curente gen impriesionismul,neoimpresionismul, cubismul, dadaismul etc. etc. (deshi secretzii anale cum ar fi arta moderna cu chestii de gen cutii de fasole rancede shi animale moarte puse la expozitzie nu reprezinta deloc ceva artistic)

Chiar am discutat cu cineva pe tema asta acu cateva zile shi mi se pare de cacat ca sa compari pe cinva care ishi pierde noptzile, rupe nervii, ishi usuca plamanii, beleste ochii, ishi roade stomacu cu cola si cafea si ishi freaca mana de la pozitziea aia de cacat (shi nu, nu e laba) din fatza sevaletului cu un gicu mucos care pune degetu pe buton shi click o facut o "opera de arta".

Anonim spunea...

nu e tocmai asta problema, sunt multi care se chinuie ani de zile si nu reusesc sa picteze cum picteaza unii fara nici un fel de scoala, ci numai prin talent si insusirea multor tehnici prin metoda lautareasca. una peste alta, amandoua exemple necesita munca, dar faptul ca unii sunt mai artisti ca altii cu multi litri de transpiratie inainte nu tine de "e sau nu e arta". "arta" din fotografie e pur simplu spirit de observatie, ceea ce in pictura e doar un alt atribut necesar. e ca si cum ai inregistra trilul pasarilor in natura, l-ai pune pe un suport media (oricare ar fi el)inflorit de cateva efecte (a se vedea articolul cu timbaland) si al insusi ca al tau, ca "opera ta de arta". cam aici e problema...

daimon spunea...

pozacii nu spun nimic cu imaginile lor.

fotografii fac artă cu orice aparat.

it's that simple.
arta aşteptării până la momentul potrivit. arta aşezării lucrurilor în cadru, încât să rupă ritmul. arta de a sesiza neobişnuitul în situaţii banale.

enough?

Anonim spunea...

cezar ai pierdut pariul

vlad dodan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
iax spunea...

am o cerinta-daca nu's prea pretentioasa, si anume sa pui o poza care se ridica la standardele tale de arta.Sunt curioasa,daca stii sa critici, poate stii sa si apreciezi. Iar poza cu coiul tau drept nu se pune.

Radu spunea...

oi fi noo pe aici.

eu nu dau exemple pozitive femee.

iax spunea...

pai de ce? partea goala a paharului exista doar pt ca e partea plina fata de care sa faci comparatie. altfel totul ar fi un pahar si-atat. asa sa zic ca viata-i gri si oamenii-s prosti pot si eu s-o fac de zeci de ori pe zi,dar nu schimb nimic cu asta. da un exemplu dupa care sa se educe incultii.

Radu spunea...

pai nu prea am ce sa protestez la partea plina a paharului in primul rand, si in al doilea.. ii pasa cuiva ce imi place mie?

e interesant?

eu zic ca nu.

Anonim spunea...

bai, esti groaznic =))

CubaLibre spunea...

Hehe, cum se strang si defuleaza frustrarile aristice ale unora care citesc blogul asta. E fain cum ies ratatii din umbra cand apare un post care pare sa ii scarpine la coaie cand ar trebui doar sa le gadile ochiul. Baieti, gresala voastra majora este ca luati in serios ce scriu astia aici. Este blog de voie buna nu de sfaturi pentru o viata mai buna. Ma indoiesc ca Radu este atat de ignorant sa sustina sus si tare tot ce a scris aici. Pur si simplu exacerbeaza un subiect legitim minor: artistii wannabe. Daca ma insel atunci sunt dezamagit de acest blog.
Cezar, esti bou. Andy, artistule, esti si mai bou. Du-te si taie-ti venele peste o panza stropita de cafea, redbull si pastile si va fi lucrarea vietii tale.

Radu spunea...

ce tare ma intelegi.

hai sa ne futem

simon spunea...

bun sunt de acord in legatura cu "artistii"
dar mai sunt si de parere ca lumea care "pupa/musca cur" aici(foarte bine zis de altfel) se crede cam prea artista..adica ok omu a lansat o idee
spune-ti parerea adu si o sustinere pentru afirmatia ta eventual da nu tre sa ai basini de picasso ca sa sustii o idee
citez "pun pariu ca ai un aparat de fotografiat cu trepied si ai impresia ca modul "macro" a fost inventat de tine facand poze la musculite si radacini de "pula calului". " tineti minte:publicul nu critica!ci doar accepta sau refuza! daca tu crezi ca impresia conteaza cand n-ai treaba cu subiectul..du-te la ma-ta ca poate ea te asculta!

Radu spunea...

chestia cu publicul doar accepta sau refuza este motivul pentru care in general umanitatea esueaza momentan.


impartiti topoare la public.

sa vad ce netalentat o sa mai aiba curaju sa se dea artist.

Anonim spunea...

da, si magnitudinea armelor sa se diferentieze in functie de gusturi. bfg9000 plz

Anonim spunea...

merge omu 3 zile in vacanta si il ataca hienele internautice. bun, incepem cu ce vrea pula mea artistica sa ia la ea.

cubalibre, atunci cand iei in desert numele domnului meriti o palma logica (ma refer la cubalibre nu la cezar). pai mai australopitec retoric ce esti tu, in momentul in care ai luat falusul meu la degustat (cu cascaval sa nu ti se aplece) ai refulat "direct pa blog". deci despre ce vorbeai? despre luat in serios cumva? eu cred ca tu te inchini la posturile mele si ai vise erotice cu pozele mele de pe haifaiv.
simioane, tie nu iti zic nimic ca stiu ca e greu la sat si pana ajunge mesaju meu la tine probabil va fi citit de copiii copiilor tai. banuiesc ca tu esti genul de om care intra pe saituri porno, copie o poza, scoate rapid netu sa nu consume si pana se incalzeste apa in boiler faci o laba pe imagine "statica"

Radu spunea...

stii ce greu e de citit ce zici tu cand fuge ecranu in sus

Alex Roven spunea...

I:
Ce prosti e lumea!
Arta nu e despre mu(n)ci.. deci futografia e despre lucruri la care toti se prefac ca le pricep, necunoscand, in deplina sa splendoare, "artistul" din spatele operei!

II:
Arta e atunci cand esti la locul potrivit, la timpul potrivit! Arta e despre trairile personale si intentiile filosofice..
Arta e despre oricie, numai despre munca nu! Daca DaVinci'si picta singur operele insemna sa iasa ceva de cacat, si Lisa iesea fara dinti in gura ori cu un ochi lipsa!
Munca'i pentru prosti, Arta'i pentru aroganti!
Nu'ti convine ca fotografia'ii o arta?!
E foarte bine! Este nevoie si de oameni ca tine... Cu cat e mai exclusivist, cu atat ii mai arta!

"To make us feel small in the right way is a function of art; men can only make us feel small in the wrong way."
-E. M. Forster

Corpsus. (chiar nu stiu de ce ti'am accesat blogu'! probabil ca am si eu pitici pe creier!)

Anonim spunea...

am impresia ca greselile intentionate de ortografie sunt un fel de scuza de cacat pentru cele reale. sincer cred ca esti cvasi-analfabet si ca pentru tine orice cacat e arta

Anonim spunea...

sunt de acord cu ce spus dar chestia asta :"E faină, e puternică, are umor. Eu mă umplu de căldură sufletească mereu cånd o văd." cum poti sa gasesti umor intro poze de genul ala, cum poti sa te umplii de caldura? mai ales cand te gandesti ca acel copil poate a fost mancat de vultur si mai trist nu este singurul in situatia aceea...mai sunt sute de mii daca nu chiar milioane...cum poti sa nu te gandest in ce situatie se afla si te pui in locul lui? mi se pare foarte trist ca se castiga premii pe poze de genul asta, premii acordate de oameni egoisti care stau linistiti pe curu loc spalat cu jonsons baby si cu milioane in cont. cum sa nu manifesti compasiune eventual mila sau orice fel de sentiment compensatoriu. asta mi se pare mie trist...lipsa de judecata corecta si a lucurului in sine nu a scopului

Alex Roven spunea...

cezar:
Nu'ti inteleg frustrarea! Eu am urmat o forma de invatamant cu profil artistic, am stat si am urmarit zile intregi cum unii taie cu polizoru' la calcar si dau viata unor forme de mari precizii si tot odata amorfe... am discutat cu multi artisti buni, am deprins daca nu fizic, macar mental ce inseamna arta!

greselile mele de ortografie sunt ultimele lucruri care ar tre' sa te preocupe, cand am ceva de zis!

si sincer, parerea ta nu conteaza!
putin imi pasa ce crezi tu despre mine, despre arta, despre lume... la naiba... putin imi pasa daca vei muri! (a se intelege deloc!)

poza respectiva, cu acel nefericit accident de fiinta, are tot cei' tre' pentru a surclasa mai toate operele fotografice... este considerata una dintre cele mai bune poze! Ca tu vrei sa deformezi parerea unor idioti, prin intermediul blogurilor, forumuri etc, despre arta, si ce vrea ea sa transmita, nu face decat sa scoata din tine, ce omenirea are destul... adica cacat!

In arta nu exista loc pentru sentimente! Nu este loc pentru mila si lasitate!
Sper sa te lumineze stiinta si arta si sa lasi conceptele si visarile filosofice de doi lei(vechi), poate asa vei pricepe functia artei... acest show de magie fara margini!

Anonim spunea...

noroc cu picasoii astia ca altfel nu mai auzeam "in arta nu e loc de sentimente", si eu care credeam ca doar despre asta e vorba :| . Tu esti exact ca un student de la medicina care in anul I, dupa un discurs lapidar despre necesitatea pasiunii in medicina si importanta recompensei morale, tipu` striga din ultima banca "lasati dom` profesor ca unde curge sange, curge si bani...". cam asa esti tu student la arta, prietene

anvilface spunea...

aoleu da! am avut si eu cont pe deviantart (aveam niste desene facute in paint) si de fiecare data cand ii dadeam browse vedeam numai pereti, scaune, colturi de masa si cacaturi de-astea facute alb negru. sau una care si-a pus aparatu' in fata a apasat pe buton si a facut poza alb negru, nici macar nu era goala.

m-au bannat de pe deviantart ca le-am zis ca sunt oligofreni.

Alex Roven spunea...

mai cezar, uite care'ai treaba ciudata...
treaba ciudata e ca tu esti inca unu din duzina celor ce consuma bere si bauturi alcoolice. ce inca priveste la TV si iubeste footbalul mai mult ca pe propria familie. esti un mistocar de doi bani ce crede ca parerea sa conteaza doar pentru ca e pusa intr'o lumina radicala. daca tu crezi ca intelegi ceva despre arta, fie ea si cea fotografica, gresesti. e clar ca nu ai creat nimic care poate fii considerat artistic, chiar si in ochii alei mai minuscule dintre necuvantatoare... ca la tine, procesul de judecare echilibrata este lipsit de sens, si ca tu nu vrei de cat sa strambi opinia indivizilor ordinari!
Arta este ce este pentru tine. Nu e o doctrina obosita ca religia, si nici o forma de cunoastere a intelesului.. este doar o cale spre magie, un scop catre un final.. este o carte de vizita pentru lumea spirituala. de ce nu incetezi sa crezi ca stii despre ce vorbesti cand habar nu ai sa tragi doua linii paralele?!
Intoarce'te la viata'ti mizera, si lasa indivizii inteligenti si bine crescuti sa'si vada de treaba.. ca prea multa atentie din partea lor nu o sa mai vezi.. iar orgoliul ala imputit o sa paleasca pe tarlaua mizeriei de societate in care ne ducem traiul!

Anonim spunea...

Am pus "Fantoma soarelui muribund" desktop la serviciu.
Esti fotograful meu preferat.

Anonim spunea...

Fir-ati ai dracu de noncomformisti si boemi ce sunteti voi, geniile astea neintelese!!! Faceti bah, ceva util, lua-v-as arta-n obiectiv!!!

Anonim spunea...

mai boule, incearca tu sa faci poze sau fotografii, desi nu cred ca ai putea sa te apropii de fotografie artistica si apoi poti sa iti dai si tu cu parerea, banuiesc ca nici pictura secolelor IX-XX nu ti se pare arta...

Anonim spunea...

Mare papagal esti nene blogarule. Crezi ca daca scrii imbecilisme din astea iti creste ratingul? De fapt e singurul lucru care iti mangaie inteligenta slaba, sa scrii prostii si sa te uiti dupa aia cati imbecili asemeni tie au intrat sa te citeasca.
Mai lasa laba, ca ti-a afectat singurul neuron pe care il ai. Ramai in periferia nenorocita unde traiesti ca un sobolan si nu incerca sa intri intr-o lume pe care nu o intelegi si in care nu vei avea niciodata acces.

Anonim spunea...

Fac pariu ca ultimii 2 "comentatori" de mai sus sint motociclisti fotografi. :D

Anonim spunea...

incredibil ca asemenea oameni exista, ma refer la la toti cei care au comentat dar si la autor...


incredibil........

Anonim spunea...

Nu stim inca exact ce este arta. Si nu rareori munca pe branci a produs diarie in timp ce un gest simplu si nelaborios a spart tipare in arta.

O compozitie artistica reusita are liniile ei de forta interne, indiferent cum au fost obtinute: prin munca sau un click inspirat.

Dar intr-adevar, domeniul este ticsit de veleitari atat de lenesi incat au ales domeniul cel mai comod. Un echivalent din literatura ar poetii de haiku.

Anonim spunea...

o fi mai bine sa ai o pasiune ca fotografia si sa incerci sa faci ceva, chiar daca nu-ti iese, sau sa fii un geniu care nu are nimic mai bun de facut decat sa scrie "globuri" si sa-si faca cunoscute pareri pe care nu i le-a cerut nimeni? sa fie oare o atitudine tipic adolescentina? "le stiu pe toate", "adevarul absolut e unul singur...al meu" sunt idei demne de un geniu. felicitari! ai tot respectul meu, al nostru, cetatenii planetei Pamant. sa facem o cheta, sa strangem cat mai mult gips, sa-i ridicam omului o statuie maaaaaaaare. scrie-i lui osama pe mail, poate iti trimite niste bombite sa-i arunci pe toti nesuferitii in aer si sa ramai singur pe pamant, doar tu si cu oglinda. doar tu si cu oglinda, iti dai seama? aaaah, doamne, ce fericire, ce orgasm...uuuuhhhhh, aaaahhhh.....

Anonim spunea...

Prietene daca nu ai bani de sfoara si sapun spun si te ajutam.Ai mare nevoie de ele.Asa ca spor la treaba. Ar fi cea mai mare opera de arta a tuturor timpurilor.

photoaddicted spunea...

ok,recunosc,fac parte din copilele de 15 ani care in momentele sale de glorie isi numeste pozele,fotografii.Da,fotografia este o arta atunci cand o respecti si cand o faci din placere.Si sexul il faci din placere,dar nu e neaparat o arta,totusi,daca atunci cand apesi pe butonul de declansare toate sentimentele tale se indreapta spre degetul care apasa pe buton,da atunci esti artist si fotografia pe care o realizezi e o arta.Sunt de acord cu tine,mai ales ca copii din orasul meu s-au apucat majoritatea de fotografiat si si-au facut cont pe devinatart,pentru ca asa e trendy flenzi.Nu suport "arta chinuita"si din cate am realizat eu nici tu.Seara buna frate(desi nu te cunosc,dar imi place mie sa ma adresez cu frate).

Anonim spunea...

http://markonzo.edu Thank you, ashley furniture [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536072]ashley furniture[/url], tvtqh, allegiant air [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536075]allegiant air[/url], 62647, pressure washers [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536078]pressure washers[/url], jgcafp, dishnetwork [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536080]dishnetwork[/url], hnmrp, adt security [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536076]adt security[/url], xrkwb,

Anonim spunea...

Very good blog post. I certainly appreciate this site.
Stick with it!

Feel free to visit my web blog; custom name rings gold

Anonim spunea...

Mobile gadgets are becoming our main source of information.
All the daily soap operas and movies can be seen on it with
utmost perfection because it present videos with the frequency of 720p, having
resolution power as 2048x1536 pixels. _To present to three other people to join in the support.



My site ... samsung galaxy s3