joi, 6 noiembrie 2008

Cum să fii fabulos pe internet

Eram azi pe la metrou și am văzut o reclamă mare la a cinșpe mia carte-clonă de Harry Potter. Cred că aceste cărți sunt exemplul ideal al rețetei succesului în ziua de azi. Ceva atât de mediocru și banal încât să poată fi înțeles de toată lumea. Ceva la care, când te uiți, primul tău gând să fie: "puteam și eu să fac chestia asta". De aia și apar jdemii de clone, pentru că, chiar poate oricine să facă chestia aia.

Exact asta se caută și pe internet. Oamenii nu vor conținut care să-i eclipseze. Dacă ești prea filozofic se complexează și îi pierzi. Dacă ești prea hazliu nu sunt obișnuiți cu umorul tău și dacă ești prea artistic nu înțeleg nimic. Publicul vrea ceva la care să plescăie din limbă satisfăcut "Oau. Puteam și eu să fac chestia asta. Omul ăsta e la fel de mediocru ca și mine. Îmi place de mine, deci, evident, îmi place și de el. E un fel de eu care scrie chestii, nu numa le gåndește. BRAVO BĂ". Dacă gluma ta e de râs, nu e bună de net. Trebuie doar să zâmbești. Dacă filozofia e mai complexă decât "viața e grea/ nimeni nu mai are timp/ relațiile cu oamenii sunt complicate" ține-o pentru tine șopenhauăr că nu ți-o citește nimeni. Arta trebuie să fie fix numa bună de un ziar al școlii și părerile tale cât mai comune. Nu mă credeți? Intrați pe primele 20 de bloguri din Ro. Mediocritatea profundă e rețeta succesului.

Și când ești mediocru, urât și șomer, singurul lucru care te mai poate satisface e 1000 de unici pe zi. Te simți om. De, în căpuțul tău de "scriitor" încolțește gândul că popularitatea și banalitatea intelectuală se exclud reciproc. Ce, numiți voi un idiot faimos! Păi ce există? (ăia din prima bancă care spun Becali, Bono și Britney Spears, ciocu mic să nu spargeți coconul de autosuficiență a formatoriolor de opinie internautică).

Am fost la un rahat de petrecere bloggeristica, cica blog & roll. Stealth, evident, să nu mă asocieze lumea cu asemenea ocupații penibile. Știu, nu dă bine să repeți ce ai zis într-un paragraf anterior, dar adunătură mai jalnică de șomer urâți n-am văzut în viața mea. Aveau niște meclane îndoite de parcă tastau cu dinții. Și toți se pozau între ei, să maltrateze săracele obiective cu fățăuri inestetice. Mint, nu erau toți șomeri, mai erau și ratați care nici măcar n-au terminat o școală, de cretini ce sunt, dar care se integrează perfect in blogosferă. Ca să vezi standarde. Și toți își dădeau importanțâ și răgeau la karaoke, imuni la ceva ce eu numesc "simțul penibilului"

Noah, mă întorc iar la cum să fii fabulos pe internet, dar fac o mică paranteză lipsită de glumă. Dacă scoți bani din blogging sau dorești să ajungi pe viitor să o faci, îți doresc să mori încet și canceros. Ești scursura omenirii, promotorul mediocrității în care ne scufundăm încet încet cu toții și meriți o moarte dureroasă. Acum o să zici: "dar eu nu-s mediocru". Ia pula. Dacă ești citit mult, sigur ești mediocru. Dacă nu ești încă, o să fii. Pentru că altfel nu o să fii faimos. Așa că, preventiv, dacă aspiri la 5000 unici și reclame la chiloți pe fundal din care să îți vină banu', ia pula de pe acuma. Aspiră din pula mea până ți se înfundă traheea.

Evident, există și alte moduri jalnice de a ajunge un ratat cu bucile în forma scaunului care dă refresh la 5 min să vadă ce părere au alții despre părerea lui.

Trebuie să îți lipsească simțul penibilului și să te degradezi în orice mod pentru a atrage atenția. Minți, mănånci rahat, aberezi în numele publicului, povestești lucruri penibile din viața ta, pui poze cum sugeai cariciul, orice, numa să te bage lumea în seamă (vedeți blogurile fake de curvă, care atrag mii pe zi).

Poți să îți dezvolți și veleități anale. Te cerți pe net cu oameni cu care de fapt nu ai nimic și îi strângi de mână romantic în viața reală. Conflictul dă bine pe net, așa că dacă muști cur complet de dragul gustului te vede lumea și comentează. Sau poți să lingi curul celor mai faimoși decât tine, poate îți mai aruncă o bucată de trafic, satisfăcuți de cum le scârțâie anusul a curățenie.

Însă orice variantă alegi, trebuie să fii perseverent. Depersonalizat, netul e predispus la băgat în seamă, că nu prea sunt repercusiuni. Dacă în viața reală calci o cordită proastă pe bombeu, tot ea își cere scuze. Pe net, aceiași cordită proastă va face crize de istericale cu spume la gură și porcăieli dacă părerea ta nu coincide cu a ei, complet mulțumită că nu poate să-și ia un pumn în gât. Asta e. Toți avem nevoia de conflict, doar că unii îs mai jalnici și nu prea și-l permit în viața reală. Compensează pe net. Nu. Eu nu. Doar că îmi place așa de mult încât nu îmi ajunge de nicăieri.


Spor la trafic.

41 de comentarii:

puttycat spunea...

se impune insa o-ntrebare: ce cautai tu la petrecerea bloggeristica?

Anonim spunea...

Intrat, citit, satisfacator. PS: Hai sictir pentru "hai sa pupam sau muscam un cur"!

Radu spunea...

@1 : si io pe acolo, ca tot omu'

@2:

hehe. n-am pus-o io acolo.

da' e bunicica.

Marius spunea...

Sincer sa fiu, puteam sa scriu si eu articolul asta :)

Radu spunea...

inseamna ca-s pe drumul cel bun

Anonim spunea...

E exact prima faza a drumului spre bloggarire : Aia in care observi cat de penibili sunt bloggerii dar o faci de sus , dintr-un pseudoscaunel de cristal. Unii tintesc direct (Zoso e naspa), altii o iau pe ocolite in ideea ca o sa se simta vreunul si o sa intre intr-o contradictie de treij de comentarii.

Oricum, e nasol pentru ca pasul doi este ala in care incepi sa torni reguli\abateri de la online iar al treilea cel in care faci ''constatari''.

Ce zisesi tu mai sus e in esenta adevarat (taind bascareala de Catavencu amestecat cu Gigel Andrabulea). Se pot urmari pentru asta blogurile considerate mai putin mainstream. Calitatea articolelor scade odata cu inmultirea cititorilor, cu sau fara reclamele aferente.

It's simple marketing. Si ce e mai grav este ca totul incepe de la ''Ce naspa sunt bloggerii. Eu nu o sa fiu asa''.

Iti doresc ca dupa sase luni de cititori in crestere sa poti zice : Ultimele mele sapte articole sunt toate de aceeasi calitate.

Ma duc sa mai inventez cuvinte cu pseudo, pe blog..evident.

Anonim spunea...

auzi...imi place stilul scriiturii(sper sa nu te simti jiCnit), imi place si argumentul, mi-e sila de magariile pe care simti nevoia sa le proliferezi fiind tu convins ca iti maresc elocventa (!), urasc cand esti ipocrit (cine te pune sa scrii pt public???ai putea sa scrii si sa arunci la gunoi cand termini, asa nu ai trai cu frica obsesiva de mediocritate)...

it must be love, fucking love...

Robocunt spunea...

mare concluzie ai tras si tu: cica bloggeri is de cacat. asa si? netu e de cacat in general (poate cu exceptia filmuletelor puse de puttycat cu tipi care se fut in cur cu cai), mass media e de cacat, aurita mediocritate e de cacat.
blablabla, viata e de cacat, si-ti mai spun eu ca in general totul e de cacat (in afara de pisat, evident).
eu cred ca te-ai indragostit sau ceva.

puttycat spunea...

@robocunt: "in general totul e de cacat (in afara de pisat, evident)." - deci ROFL. bai nenea, esti tare.
si stiam io ca filmuletzele alea ale mele is miezu' :D
multzumesc, multzumesc.

Alin spunea...

@robocunt: esti cel mai amuzant imbecil din cati am vazut. din cauza ta rad de se scutura podeaua.

D.V.A. spunea...

hai ca imi place articolul! parca te-ai intors un pic la radacinile tale de sictirit sarcastic... dar ceea ce spui e totusi suficient de fidel realitatii virtuale! sa stii ca m-ai impresionat! cat despre petrecere bloggeristica... felicitari ca mai iesi din "casa", dar trebuia sa iei vreo doua-trei grenade sau un sac de antrax, ceva sa mai faci putina liniste pe net :P
deh, acuma ca ai atatea comentarii la articolu asta nou, cauta un porno bun si fa-ti o laba ca ti-o meriti ;)

Robocunt spunea...

alin, tu esti unul dintre cei mai plicticosi imbecili pe care i-am vazut.
ma prefer pe mine.

Anonim spunea...

Wow!!Tu debordezi de inteligenta si talent scriitorcesc, de-aia te citeste doar putty.
Offf, geniile astea ne-ntelese si preocupate de salvarea lumii din ghearele mediocritatii!!

Iti mai spun odata, caci se pare ca n-ai priceput: inapoi in grota, Bigfoot!!

Radu spunea...

clar nu ies din casa

acu am intrat pe usa si cred ca am sa borasc.


mai multe amanunte despre daca am borat sau nu maine.

Anonim spunea...

lasa ce cautai tu la o petrecere bloggeristica! intrebarea e: tu pentru ce/cine scrii, radule? doar sa iti exersezi sarcasmu', (yummy, mayonaise!!!) sa iti iasa mai bine shaormele la shormaria unde prestezi? sau scrii pentru tine? nu, ca nu esti femeie, si ma gandesc (stiu, imi/ne face rau activitatea asta, noo, femeilor)ca terapia scrisului sub anonimat practicata de muierile frustrate si cu probleme la mintea din capul lor nu ar trebui sa ti se aplice. decat daca ai fi gay. ceea ce e impossssibil.
deduc din postu'asta - ca se apropie si lasata secului- ca nici trafic mare nu vrei. ti-o fi frica de ambuteiaje. poate vrei trafic mic, da' cititori mai destepti ca ai lor, cum zice si un slogan, stii tu care, ca hazardul nefiind la intamplare lucram pentru acelasi arab, detinatoriu de shaormarii multe si diverse, kebapuri si alte fast-fooduri.
si nici aici nu ai nimerit-o, uite si tu ce prosti suntem!

Anonim spunea...

Asculta de tanti cu dor de zid radu. Ea e o curva inteligenta.

Anonim spunea...

"Ceva atat de mediocru si banal incat sa poata fi inteles de toata lumea"
Harry Potter e o carte pentru copii.
Copiii astia mediocri din ziua de azi! Noi cand eram de varsta lor citeam Fratii Grimm, ma rog, unii dintre noi, presupun ca Inteligenta ta superioara citea Kafka Kant, Freud si Shackespeare.

Stiu si de ce ai facut referire la micul vrajitor, Domnule Bigfoot, sau poate ar trebui sa spun BigFut.

Alin spunea...

@anonim precedent:

Nu stiam ca prenumele lui Kafka este Kant.

Anonim spunea...

Alin, n-ai inteles nimic!
Mai citeste o data, poate te luminezi!

Radu spunea...

habar n-ai tu cati adulti citesc harry potter.

Radu spunea...

aa, zidule, bate vantu' si prin shaormeria ta?

scriu pentru ca am idei multe si proaste, si nu vreau sa se piarda.

poate si de antrenament, da nu ca sa fac shaorme mai bune.


si cu anonimatul e foarte simplu. nu e mare secret. doar ca nu vreau sa fie asociat ce fac aici cu ce fac acolo. sa zica lumea "ete ba ce oameni scriu la xxxx". is stiluri diferite si prefer sa nu le amestec.

Anonim spunea...

am si eu o intrebare: ce inseamna 1000 de unici pe zi? sau 5000 de unici pe zi? sa mor daca stiu.

Radu spunea...

cititori de pe ipuri diferite.

gen tu dai 1000 de refreshuri, da' tot ca 1 te pui.

Anonim spunea...

@ anonim 1. nu ma, nu sunt curva inteligenta, aj vrea io. macsim sunt curva dreacu. stii cum e aia? daca nu iti io cum. si nici curva ordinara, ci, cel putin extraordinara.

@radu. ai dreptate. mai ales o parte din bloggerii cu mare supces in zellist, care cred ca daca ai zis pula si smegma inseamna ca vrei sa sochezi si ejti de rasa inferioara, iar umorul tau e de cacat. fiind o curva, una asumata, pe mine nu ma deranjeaza vulgaritatile. chiar aj mai invata cateva. drept pt care le multumesc pe aceasta cale si baetilor de la parazitii.

Radu spunea...

tot timpul am vrut sa am un caracter didactic.

Anonim spunea...

placut mult cum scrii (primit recomandare) devenit fan si dat mai departe la altii care devenit tot fan sutem doar 3 da conteaza.

Radu spunea...

ma simt flatat, tinand cont de faptul ca e cel mai prost articol pe care l-am scris in ultimu timp.

Anonim spunea...

e amu ce te lauzi si matale, am zis ca-s fan, ma mai intorc na-i grija.

Anonim spunea...

BRAVO, BĂ!

Anonim spunea...

dilema si bamboo cauta debarasatori mese.

Anonim spunea...

as fi vrut sa fiu si eu la petrecerea bloggeristica... sa-i vad si eu pe smecherii internetului cu ce se lauda, ce moace au (ca si eu puteam sa pun pariu ca au figuri de distrusi), si poate sa ma mai laud putin cu textele mele care au atras repercursiuni din partea familiei si prietenilor. sau nu. ca de obicei nu ma laud.
nu-ti zic nici bravo, nici felicitari pentru text - intr-adevar l-ar fi scris oricine, nu asta e problema. problema e ca putini s-ar fi gandit sa materializeze ideea asta in scris, si mai putini aceia care ar fi facut-o publica. pentru asta iti trebuie ori curaj (sau c*ae in limbaj internaut) sau tupeu.
oricum, ti-ai facut treaba. m-ai amuzat, ca de fiecare data. revin...

Anonim spunea...

* repercusiuni, nu "repercuRsiuni"
* seria harry potter e scrisa chiar istet, cu mai multe chei de lectura. e un fantasy, respecta regulile genului si se adreseaza unui public larg. acu sa nu-ntelegi ca e vreo capodopera si ca fara promotionul agresiv pe care l-a avut ar fi facut furori, dar zau nu-ti irosesti vremea citind harry potter, daca vreodata ai gustat peripetiile alicei sau stapanul inelelor sau cronicile de narnia sau...

Radu spunea...

multam de lectia de romana. meh

Anonim spunea...

Genial

Anonim spunea...

apropo de mediocritate: te referi (te-a inspirat) cumva la cineva care-ncepe cu d si se termena-n ono?

Radu spunea...

neah. scrie decent. adica cam cum as scrie io daca as fi cu 20% mai prost. just, e putin ipocrit si plin de el, da' comparativ cu marea parte a bloagarilor e digerabil.

Cristelino spunea...

Tu ai fi si mai fabulos de mirobolant daca ai schimba skin-ul de la blogu asta sau ce o fi

O sa fi citit mai usor

Radu spunea...

da is paleta la tehnicalitati. am pus o tipa sa mi-l refaca, a facut jumate si acuma nu mai are timp de mine.


femeile astea.

Anonim spunea...

Uai manca'! Ce-i aia blog tataie?

Anonim spunea...

Radu, orice ai face in viata asta, sa nu te opresti niciodata din scris.

Anonim spunea...

Daca vrei sa fi fabulos intra pe enciclopediadramatica and then become "an hero"

lol spor la surf