luni, 19 noiembrie 2007

TERMOPANIA

Stii cum de obicei o porecla ti se da după ceva care te caracterizeaza, pulifrici pentru pulifriciul (scormoneste prin blog pentru detalii), supermagnificulextraordinar cum ar trebuii sa mi se zica mie sau Superdumnezeu pentru Radu.
O chestie asemanatoare cu asta e si „brandingul de tara”, dar sa detaliez.
Brandingul de tara e o porecleala a natiunii, o categorisire clara si pe vecie a unei tari: Nemtii: Betivi nudisti Irlandezii: betivi pudici, Olandezii: drogati homosexuali, Francezii: vesnic mirosind propiile basini, Americanii: acum cu 40% mai multa grasime (in traducere „God Bless America”) Englezii: bem ceai la ora 5 ca un obicei de pe vremea cand bateam indieni pe plantatii de se cacau pe ei, dar suntem condusi de o doamna.

romanii incearca sa faca asta de cativa ani buni prin fel de fel de campanii de gen:
„Romania, mereu surprinzatoare” ( a se citi, niciodata nu stii cand futi masina intr-o groapa, cand te fura un tigan in autobuz, cand iti ia apa casa de 2-3 ori pe ani, etc)
„Fabulospirit” – imi place cum au crezut astia ca pot sa defineasca Romania doar combinand 2 cuvinte, aproape fizic imposibil, e ca si cum o femeie ar incerca sa descrie un barbat in sub 3 propozitii.
Uite in cazul asta Romania e chiar mereu surprinzatoare.
As putea sa fac asta cu oricare 2 cuvinte si ar caracteriza la fel de bine Romania: Pulincurism, frecmentism, Labografie, Spitalojeg , Bosorogofili, Boschetoţigan, Alcolobabe , Manelobaştan, etc.
Singurul cuvant care ar putea sa caracterizeze Romania pe deplin este „ficatic” (scormoneste prin blog pentru detalii)
Oricum, singurele reusite de branding is alea din care iese sloganu
Romania – tigani violatori ;)


Dar am realizat care este directia cea mai corecta mai moderna si mai sincera in care ar putea sa mearga Romania, este solutia universala a tuturor problemelor :









TERMOPANE


Cica asta care a descoperit principiu pe care functioneaza termopane (adica 2 geamuri fara aer intre ele) e roman. Bravo lui, sa traiasca ca morcovu, inca un motiv sa facem brandingu.
Romanu are placerea deosebita de a pune termopane la absolut orice, da absolut orice: fie ca e cladire in stil baroc, fie ca e bordei sapat juma de metru in pamant si acoperit cu stuf (nu radeti ca exista asa ceva), fie ca e o manastire fara curent electric si apa, fie ca e o cacatoare in spatele curtii de mor si mustele cand intra in ea,fie in colacul de la veceu, si in principiu in orice gaura in care isi poate baga o bucatica de geam.
Eu garantez ca daca ar fi unu destul de destept sa scoata un telefon mobil pe care sa scrie "cu ecran de termopan", ar fi eroul national.

Chiar am in fiecare dimineata bucuria sa trec pe langa un monument de asta de termopanizare, o cladire de nefamilisti cu tencuiala cazuta de pe ea, cu gauri prin pereti pe unde is fugarite matzele de sobolani, cu acoperisul cu tigle mai rari ca dantura bunicamii dar cu termopane.
Cred cacam asa a fost la intalnirea consiliului judetean:
„ – Buna ziua, avem aici acest fond extrem de limitat din banii publici si donatii private ce trebuie sa il alocam pentru renovarea unui centru de nefamilisti, propuneri?
- da, as avea eu una, am putea sa astupam gaurile din pereti sa refacem tencuiala si sa reparam acoperisul, sa punem in sfarsit toalete ,sa renuntam la clasica gaura de bormasina in podea, sa punem usi si sa scoatem perdelele, sa punem niste geamuri obsinuite............saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuu... am putea sa cheltuim toti banii punand termopane
- da daaaa, termopane
- da termopane
- sunt de acord termopane
- termopande domle’
- termopane
- desigur termopane
- termopane termopane”

Nush, poate oi fi io mai inchizitiv dar ce nevoie ai de izolatie termica si fonica la geam cand tu pasezi canile de zahar la vecinu direct prin gaurile din perete?

Termopanele nu au evitat nici bisericile,de ce? Pentru ca Dumnezeu este roman desigur. Popa shmecheru se gadeste la izolatia fonica in timpu spovedaniei asa ca si-a tras si sub suntana un gemulet mic intre craci. Am vazut si usi de alea de plastic la altar, de iti vine sa tipi la popa cand intra in altar sa iti ia si tie 2 eugenii din mazagin. IN locul vtrialiilor cu sfinti pictate pe ele. alea mari si misto lucrate cu fier forjat, acuma avem plastic alb cu o garnitura de spuma de culoarea cacatului intarita pe margini si autocolant.
Aici vreau sa fac o paranteza pentru ca am o nedumerire: Cand trece apa calda prin caloriferele din biserica, iese sfintita de acolo?
Io cred ca e o intrebare care merita gandire intensa, mai ceva ca brandingu de tara.

Tendinta de termopanizare este balcanica de altfel, uitati-va la bulgari la cativa km de granita cu Romania, la caliacra (multi "intreprinzatori" romani pe acolo, de altfel) au termopanizat o pestera, ficatic nu?



Bun, in situatia asta ce e de facut?
Cel mai firesc lucur ar fi sa schimbam numele tarii Termopania (pronuntat tâmp, pentru ca izolatia fonica de calitate nu permite auzirea catorva sunete.
In republica democrata termopania va fi o incalcarea a legii sa nu ai termopane absolut oricunde se foloseste stilca:
sticle de bere termopan, ochelari termopan sa nu iti raceasca ochii, etc etc etc

TEORIE: Creierul nostru emite unde ETA, TETA, pulamETA, care tre sa rezoneze cu intreg unviersul dar termopanele, fiind atat de bune nu permit trecerea acestor unde , de unde (observati ce repetitie caşto) rezulta ca capacitatea romanului dintre termopane de a gandi este circulara pentru ca i-o restrictioneaza gandu termopanu. Daca nu ai prins teoria inseamna ca locuiesti intre termopane.

3 comentarii:

Anonim spunea...

acum cativa ani mi-am pus si eu termopane. in mod paradoxal, nu izoleaza complet pt ca banda aia de cauciuc de pe margine nu este prea buna si mai sufla vantul cand e gerul bobotezii afara. cred ca de-asta pot sa gandesc...de fapt, cred ca asa are toata lumea. esti constient ca geamurile astea pe care le avem noi sunt doar un fel de termopan (nu cred ca au nici vid intre geamuri, nici vreun amestec miraculos de gaze, ci este trantit niste argon peste aerul existent), pt ca termopanul adevarat de la mama lui nu permite sa se auda nici un sunet ( ca in filmul cu ace ventura) si nu face condens. teoria ta e buna, dar ramane ca un perpetuum mobile pt romania...

Anonim spunea...

de ce strivesti corola de minuni a lumii?

Anonim spunea...

Scrise un neavizat despre ferestre. Ma faci sa rad prietene la cat de paralel esti despre subiect